Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Gerealiseerde projecten

Dam 28-30

’t Huis te Poort, de Oud-Katholieke kerk en pastorie aan Dam 28 - 30, in oude luister hersteld

 

In opdracht van het parochiebestuur van de H.H. Johannes de Doper, Maria Magdalena en Laurentius begeleidde SBSS de restauratie van het rijksmonument ’t Huis te Poort, de Oud-Katholieke kerk en pastorie aan Dam 28-30 te Schiedam.

Het Fonds Schiedam Vlaardingen, Prins Bernhard Cultuurfonds, De Groot Fonds, Dr. Muller’s Vaderlandsch Fonds, Kattendijke / Drucker Stichting, Elise Mathilde Fonds, Van der Mandele Stichting en een fonds dat anoniem wenste te blijven hebben de restauratie van dit rijksmonument mede mogelijk gemaakt.

 

Foto’s restauratie Oud-Katholieke Kerk

 

December 2006 Maart 2007 April 2007 Augustus 2007 

Het verloop van de restauratie

 

Voordat de werkzaamheden in de kerk van start konden, zijn alle losstaande objecten als banken, communiebank en doopvont uit de kerk verwijderd. Het altaar, dat ook moet worden gerestaureerd, werd zorgvuldig gedemonteerd door restaurateur Ahrend van Ipenburg. Ook het orgel werd goed ingepakt om beschadiging te voorkomen. Daarna konden de steigers in de kerk worden geplaatst.

 

De voorgevel van de pastorie werd als eerste onder handen genomen. Daarna waren de poort en de voorgevel van de kerk aan de beurt. 


Het plafond in de kerk bleek in een veel slechtere staat te verkeren dan aanvankelijk was aangenomen door het door vocht verteerde riet en de te dunne stuclaag van het gehele plafond. Hierdoor vertraagde de oplevering van dit werk een aantal maanden. Het binnenstucwerk is vernieuwd en de lijsten zijn zoveel mogelijke gerestaureerd. Uit een gedailleerd kleurenonderzoek bleek de de vroegste kleurstelling op alle stuclijsten en versieringen het interieur het meest tot haar recht zou laten komen. Het is een fraai gezicht dat in de top van de kerk de boogfriezen met rijk gedetailleerde consoles weer zijn teruggebracht.

 

De effen geschilderde deuren in de kerk bleken in de beginperiode te zijn gehout. Het imiteren van dure bouwmaterialen, in dit geval eikenhout, was gebruikelijk in de negentiende eeuw. Besloten werd om de deuren en balustrade in de kerk in de oorspronkelijke staat terug te brengen en om deze te laten 'houten'. De nieuwe eikenhouten deuren, die in de werkplaats van aannemer Bijl met de hand zijn gemaakt, vormen het sluitstuk van de restauratie van het rijksmonument 't Huis te Poort. 


Vanaf zomer 2007 is Schiedam weer een prachtig monument rijker.

 

Afbeeldingen (slideshow)

  • Dam 28-30