Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Gerealiseerde projecten

Elzensteeg 2 / Westmolenstraat 12

Van jeneverbranderij tot restauratiewerkplaats

 

In 1590 is er sprake van een huis met erf op dit adres. Het huidige pand was op dat moment nog onderdeel van een groter grondgebied. In 1713 werd het bezit gesplitst om tien jaar later vervangen te worden door een branderij. Deze functie heeft het gebouw gehouden tot eind jaren '70 van de vorige eeuw. Daarna was er nog een aantal jaren een autosloperij in gevestigd.

 

Eind jaren '80 betrok de Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam (SRWS) het pand. Deze stichting onderhoudt o.a. de molens in Schiedam. In 1996 benaderde het bestuur van SRWS het bestuur van Stichting Beschermd Stadsgezicht voor een eventuele restauratie van dit gemeentelijke monument.Na een haalbaarheidsonderzoek en fondswerving kon SBSS in het jaar 2000 beginnen met de restauratie, die aan het eind van hetzelfde jaar werd afgerond.

 

Het pand is eigendom van Stichting Monumentenbeheer Scheidam (SMbS) en wordt aan SRWS verhuurd.


Afbeeldingen (slideshow)

  • Elzensteeg 2 / Westmolenstraat 12
  • Elzensteeg 2 / Westmolenstraat 12